Sivut

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu?

Mä oon miettinyt paljon sitä, minkä takia tuntuu niin mahdottomalta saada painoa alemmas. Oon myös miettinyt sitä, miksi paino yleensäkin on noussut niin paljon viimeisen vuoden aikana.  Molempiin kysymyksiin liittyy vahvasti se, että ruoka on mulle lohduke, tylsyyden täyttäjä, tekemistä, se yksi ainoa nautinnon lähde elämässä johon voi aina luottaa. Ongelma laihduttamisessa on siten luonnollisesti se, että olen yrittänyt laihtua eliminoimalla elämästäni nautinnon lähteen korvaamatta sitä millään muulla. Aika maalaisjärjellä pääteltävissä jopa. Sitten kun väistämättä murrun siihen, että elämä on pelkkää harmaata nihkeilyä ja päätän että hiiteen taas kaikki, alan kahta kauheammin mättämään naamaani niitä asioita joista saan nautintoa = jotka saa kehon voimaan huonosti ja lihomaan ja oravanpyörä on valmis.

Joka kerta päädyn kuitenkin takaisin siihen, että en ole painooni tyytyväinen, mutta en jaksaisi kuitenkaan tätä ikuista noidankehää joka ei koskaan lopu. En siis halua aloittaa "laihdutuskuuria", koska se on kohdallani kirjaimellisesti kymmeniä kertoja koettu toimimaatomaksi tavaksi. Edes Superdieettiin en lopulta kyennyt kyllästymisen takia, huolimatta siitä että se oli teknisesti toimiva ja paino putosi kuukaudessa melkein kilon viikkotahdilla. Tästä päästään sitten kohtaan "miten laihtua jos ei halua laihduttaa?" En tiedä onko se edes mahdollista, mutta sehän on ihan selkeää, että jotain pitää muuttaa jos haluaa saada aikaan muutoksen.

Eilen aloin miettiä asiaa siltä kannalta, että miltä kuvittelisin sellaisen elämän näyttävän, jossa ruoka eikä paino ole ongelmia. Millaisia tapoja ja rutiineja kuvittelen olevan hoikalla ja hyvinvoivalla ihmisellä, jolle tulee ihan luonnostaan hyvin syöminen ja kohtuus? Kuvittelen, että sellainen ihminen syö terveellistä ruokaa 90% ajasta. Kuvittelen, että sellainen ihminen herkuttelee sosiaalisesti ja ehkä arjessakin pieninä määrinä. Sellainen ihminen voi syödä palan suklaata kahvin kanssa vetämättä koko levyä perään. Sellainen ihminen liikkuu paljon eikä vietä kaikkea aikaansa tietokoneen edessä tai apaattisena sohvalla. Sellainen ihminen juo paljon vettä ja syö kasviksia ja hedelmiä joka päivä. Kuvittelen, että sellainen ihminen nukkuu hyvin, että sellainen ihminen ei käy vaa'alla vaan paino pysyy tasaisena tasaisten elämäntapojen ansiosta.

Mutta omakohtaista kokemustahan mulla ei ole, joten tämä on vaan se, mitä kuvittelen.

Mulla ei ole mikään kiire päästä tavoitteeseeni. En havittele mitään bikinikuntoa 2015, ei ole tavoitteena mahtua johonkin tiettyyn vaatteeseen ajankohtaan X mennessä. Haluan vaan, että voin oppia olemaan tyytyväinen omaan kehooni ja oppia sellaisia tapoja, joilla paino pysyy normaalina ja itseni miellyttävänä. Kuulostaa tosi yksinkertaiselta, mutta tuohan se tavoite on kaikilla aikaisemmillakin dieeteillä loppujen lopuksi ollut, keinot vaan ovat olleet väärät. Miten siis keksiä itse se omalla kohdalla oikea tapa?

En oikeasti tiedä mikä minun kohdallani toimisi, mutta aion nyt koittaa sellaista metodia, että asioiden itseltäni kieltämisen sijaan aion vaan ottaa joka viikko arkeen mukaan jonkin uuden hyväksi katsomani tavan. Aina jotain lisää, ei mitään kieltoja. Ensimmäiselle viikolle otan tavoitteeksi helpoimman mahdollisen, jonka tiedän onnistuvan, mutta joka aina unohtuu kun siihen ei keskity.

1. Juo vettä. Joka päivä väihintään kaksi litraa. Juo vettä tasaisesti pitkin päivää vaikka joisitkin myös kahvia-limua-mehua-teetä-mitävaan.

Ei pitäisi olla vaikeaa, joten ensi viikonloppuna voidaan sitten katsoa kuinka kävikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti